Κάντε εγγραφή στο Podcast μας και ανακαλύψτε περισσότερες ιστορίες που θα σας εμπνεύσουν!

Ο απόλυτος οδηγός για να δημιουργήσεις το Podcast σου βήμα-βήμα το 2024

Γεια! Είμαι ο Αλέξανδρος Παντελάκης, δημοσιογράφος, δημιουργός του Podtales.gr και του ομώνυμου podcast και ιδρυτής του Sociall.gr. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σου δείξω πώς μπορείς να φτιάξεις βήμα-βήμα το δικό σου podcast με τον τρόπο που τα κατάφερα εγώ [2024 updated]. Θα είναι ένα μεγάλο κείμενο γι’αυτό πάρε καφέ, μια μεγάλη ανάσα και πάμε να ξεκινήσουμε. Μπορείς να δεις τα περιεχόμενα που ακολουθούν και να επιλέξεις το σημείο που σε ενδιαφέρει περισσότερο αν έχεις ήδη κάποιες γνώσεις ή περιορισμένο χρόνο.

Αν πάλι σε ενδιαφέρει να συμμετέχεις σε ένα δωρεάν webinar που σχεδιάζω με όλες αυτές τις πληροφορίες και με επίλυση αποριών, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου εδώ. Μόλις μαζευτεί ο απαιτούμενος αριθμός θα λάβεις newsletter για να συμμετέχεις και εσύ.

Μισό λεπτό! Πριν ξεκινήσουμε θέλω να σου ζητήσω να γραφτείς στο newsletter του Podtales για να μην χάνεις επεισόδιο από τη δική μου προσπάθεια που τρέχω από τον Μάρτιο του 2022. Θα σε βοηθήσει να εμπνευστείς μέσα από ιστορίες ανθρώπων που τα κατάφεραν στον τομέα τους.

Συμπληρώστε το όνομα και το email σας!

Loading

Τι είναι τα Podcasts;

Χαίρομαι που ρωτάς.

Είναι όλα τα αγαπημένα σου θέματα (μερικά που δεν ήξερες καν ότι θα τα απολάμβανες) συγκεντρωμένα σε τεράστια κέντρα ηχογραφήσεων (Apple Podcast, Spotify Podcasts, Google Podcasts κ.λπ.) που μπορείς να τα εξερευνήσεις, να τα κατεβάσεις και να τα ακούσεις στο δικό σου χρόνο. Σαν να λέμε το Netflix του ραδιοφώνου με παραγωγές που προορίζονται αποκλειστικά γι’αυτό. Στο αυτοκίνητο, στη δουλειά, στο σπίτι, κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, οπουδήποτε μπορείς να ακούσεις τις αγαπημένες σου εκπομπές. Υπάρχει και η μαγική ρήση: «Εάν μπορείς να το γκουγκλάρεις, τότε υπάρχει και ένα podcast γι’αυτό»!

Για nerds ο ορισμός του podcast έχει ως εξής:

Ένα ψηφιακό αρχείο ήχου που διατίθεται στο διαδίκτυο για λήψη σε υπολογιστή ή φορητή συσκευή, τυπικά διαθέσιμο on demand, οι ενημερώσεις του οποίου μπορούν να ληφθούν αυτόματα από τους συνδρομητές.

Το podcast ξεκίνησε ως επί το πλείστον σαν ένας ανεξάρτητος τρόπος για τα άτομα που θέλουν να περάσουν το μήνυμά τους εκεί έξω και να δημιουργήσουν μια κοινότητα ανθρώπων με παρόμοια ενδιαφέροντα. Μια λογική, δηλαδή, που υπάρχει και στα Social Media.

Αυτό εξακολουθεί να ισχύει, απλώς σήμερα έχει ενσωματωθεί σε περισσότερους τομείς γιατί έχει αναγνωριστεί η αξία τους. Έτσι συναντάμε podcast:

  • Ατομικά
  • Εταιρικά
  • Ραδιοφώνου
  • Τηλεοπτικών σταθμών
  • Μυθοπλασίας
  • Ηθοποιών, κωμικών, αφηγητών κλπ,
  • Θρησκευτικά
  • και πολλά άλλα…

Δεν υπάρχει προκαθορισμένο μήκος, μορφή, στυλ, επίπεδο παραγωγής ή οτιδήποτε άλλο.

Η εβδομαδιαία κυκλοφορία για νέα επεισόδια είναι συνηθισμένη, αλλά υπάρχουν καθημερινά podcast, εβδομαδιαία podcast και άλλα που ακολουθούν οποιοδήποτε ρυθμό επιθυμεί ο δημιουργός τους.

Με απλά λόγια, ένα podcast είναι μια σειρά από ηχητικά επεισόδια.

Αυτά τα επεισόδια είναι αρχεία ήχου που είναι αποθηκευμένα σε μια εταιρεία φιλοξενίας podcast (host).

Ένα άλλο υπέροχο πράγμα σχετικά με τα podcast είναι ότι μπορείς να γραφτείς δωρεάν σε αυτά, γεγονός που καθιστά εύκολο να λαμβάνεις ειδοποιήσεις (μέσω της αγαπημένης σου εφαρμογής podcast) όταν βγαίνουν νέα επεισόδια.

Αυτό που είναι συναρπαστικό με το podcasting είναι ότι είναι σχετικά εύκολο και φθηνό να παράξεις τη δική σου εκπομπή αλλά και ότι η δημοτικότητα των podcast αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Δεν χρειάζεται να βασίζεσαι σε ραδιοφωνικούς σταθμούς για ηχογράφηση και μετάδοση – και μπορείς να μιλήσεις για οτιδήποτε σε ενδιαφέρει.


Γιατί να δημιουργήσω το δικό μου Podcast;

Αν και με πληγώνει αυτή η ερώτηση, αυτό που έχω να σου πω είναι ότι αν αγαπάς να δημιουργείς περιεχόμενο, αν θέλεις να ωθήσεις την επιχείρηση σου ένα βήμα πιο πέρα ή αν απλά θέλεις να μοιραστείς τις ιδέες σου με ένα κοινό που θα σε ακολουθεί τότε ξέρεις το γιατί. Εγώ μπορώ απλώς να επισημάνω μερικά από τα οφέλη.

Μερικά πλεονεκτήματα της δημιουργίας ενός podcast περιλαμβάνουν:

  • Δεν χρειάζεται να είσαι γνωστός δημιουργός περιεχομένου ή να έχεις ένα blog για να γίνεις επιτυχημένος podcaster.
  • Ένα podcast είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δημιουργήσεις ένα κοινό από την αρχή και να γίνεις αυθεντία στον κλάδο σου μεταφέροντας τις γνώσεις και τις απόψεις σου.
  • Τα podcast σημειώνουν επιτυχία παγκοσμίως επειδή είναι εύκολο να καταναλωθούν. Οι άνθρωποι μπορούν να ακούσουν podcast εν κινήσει, στο αυτοκίνητο, στο γυμναστήριο, ακόμη και στη δουλειά (μη το πείτε πουθενά, είναι το μυστικό μας).
  • Τα περισσότερα podcast είναι δωρεάν. Είσαι ελεύθερος να δημιουργήσεις και οι ακροατές σου είναι ελεύθεροι να σ’ακούσουν.
  • Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με το podcasting είναι η στενή σύνδεση που δημιουργείς με το κοινό σου. Οι ακροατές σου θα περάσουν 30 λεπτά ή περισσότερα μαζί σου τη στιγμή που θα το επιλέξουν εκείνοι. Στη σημερινή εποχή, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τραβήξει όλη τη διαθέσιμη προσοχή μας, αυτή η ποσότητα προσοχής είναι αρκετά σπάνια δίνοντάς σου τη δυνατότητα να εμβαθύνεις στα θέματα που επιλέγεις.

Με λίγα λόγια τα Podcasts λειτουργούν ως εξής:

Σύντομο διάλειμμα!

Θέλεις να βρεις προτάσεις για ελληνικά podcasts για να ξεκινήσεις να ακούς και να εμπνέεσαι; Συμβουλέψου τη λίστα που έχω ετοιμάσει από διαφορετικά είδη για να επιλέξεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο!


Αναζήτησε το θέμα του Podcast σου

Ίσως το ξέρεις ήδη. Ίσως το ψάχνεις ακόμα αλλά αν δεν σε καίει ένα θέμα, δεν μπορεί να γίνει podcast. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις όπως κατάλαβες είναι να βρεις τη θεματική σου. Η θεματική σου θα πρέπει να είναι είτε πολύ συγκεκριμένη (για παράδειγμα σχολιασμός της επικαιρότητας) ή πιο διευρυμένη (συνεντεύξεις με ανθρώπους που έχουν κάτι κοινό). Μπορείς να είσαι πολύ δημιουργικός σε αυτό το σημείο καθώς δεν υπάρχουν όρια σε αυτό που θα αποφασίσεις να κάνεις. Είτε σου αρέσει να αφηγείσαι ιστορίες που βγάζεις από το μυαλό σου (μυθοπλασία), είτε θέλεις να διηγείσαι εγκλήματα που μαθαίνεις γι’αυτά online (true crime podcasts) είτε θες να ανοίξεις ένα μικρόφωνο και να μοιραστείς τα σώψυχα σου έπειτα από μια σειρά πολλών αποτυχημένων σχέσεων, είσαι ελεύθερος να το κάνεις! Απλώς πρέπει σίγουρα να εστιάσεις σε μια θεματική.

Μέχρι το 2021, υπήρχαν πάνω από 850.000 podcast με συνολικά 48 εκατομμύρια επεισόδια παγκοσμίως. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις εκπομπές podcast σύντομα θα εξαφανιστούν. Όχι επειδή οι podcasters κάνουν κακές εκπομπές, αλλά επειδή έχουν κάνει λάθος με τα βασικά. Ένα από τα πιο σημαντικά από αυτά τα βασικά στοιχεία είναι να είναι ξεκάθαρο το θέμα σου για να μπορείς να συγκεντρώσεις το κοινό σου και να δημιουργήσεις σχέσεις μαζί του.

Αν πρέπει να τα συνοψίσουμε κάπως, επιλέγεις ένα θέμα που αγαπάς ώστε να θέλεις να μιλάς γι’αυτό και φροντίζεις να ταιριάζει ο τίτλος του podcast σου με αυτό το θέμα, σκέφτεσαι αν υπάρχει το αντίστοιχο κοινό που θα μπορούσε να ταυτιστεί και περνάς στο επόμενο βήμα.

Για να σε βοηθήσω να κάνεις το brainstorming σου έχω επιλέξει κάποιες θεματικές που το 2022 πήγαν πολύ καλά και τις μοιράζομαι μαζί σου:

  • Συμβουλευτική κάθε είδους
  • Συνεντεύξεις με διάσημα πρόσωπα
  • Q & A
  • True Crime
  • Συζητήσεις με συνεπιβάτες στο τρένο ή το λεωφορείο
  • Κριτικές βιβλίων και ταινιών
  • Κωμικές αφηγήσεις
  • Business
  • Αθλητικά
  • Πολιτικά
  • Κριτικές ειδών τεχνολογίας
  • Κριτικές εστιατορίων
  • Κηπουρική
  • Επενδύσεις
  • Επιχειρηματικότητα
  • Ιστορία
  • Ντοκιμαντέρ
  • Gaming

Το επόμενο σημαντικό στοιχείο είναι η μορφή του podcast. Πώς θα είναι δομημένο; Μερικές από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες εδώ είναι οι εξής:

Συνεντεύξεις | Αυτά τα podcast διαθέτουν έναν μόνο οικοδεσπότη που παίρνει συνεντεύξεις από άτομα που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο θέμα. Σκεφτείτε ως παράδειγμα το ArtPodcast.

Tip: Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος ή influencer για να καλέσεις έναν διάσημο καλεσμένο. Είναι μια παγίδα που πολλοί μπορεί να πέσουν. Αν έχεις ήδη μια αξιοπρεπή δουλειά να παρουσιάσεις μπορείς να έρθεις σε επαφή (π.χ. μέσα από τα Social Media) με το άτομο που θα ήθελες να μιλήσεις και να τον ρωτήσεις ξεκάθαρα. Θα εκπλαγείς από τις απαντήσεις. Ο λόγος είναι ότι το podcasting είναι sexy! Στο μεταξύ λόγω της φύσης του (on demand ακρόαση) όσο μεγαλώνει το podcast σου, τόσο πιο πολλοί άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τη συνέντευξη σας!


Non fiction | Συνήθως, αυτά τα podcast έχουν ένα μόνο θέμα για ολόκληρη τη σεζόν. Μπορεί να είναι η αφήγηση πραγματικών γεγονότων που εντάσσονται σε διάφορα είδη όπως το True Crime ή ιστορία. Ως παράδειγμα εδώ μπορούμε να φέρουμε το Istorima και το True Crime αλά ελληνικά.

Ενημέρωση | Αυτά τα podcast σας μεταφέρουν τα νέα της επικαιρότητας πλαισιωμένα με σχολιασμό γύρω από μια συγκεκριμένη συνήθως θεματική. Παράδειγμα είναι το podcast της Έλενας Ακρίτα στο News247.

Εκπαιδευτικά | Αυτά τα podcast στοχεύουν στο να διδάξουν κάτι. Μπορεί να είναι η ανάγνωση σχολικών ή επιστημονικών βιβλίων (Audiobooks) ή μια σειρά από επεισόδια που θέλουν να σας δώσουν γνώσεις για το πώς να κάνετε πράγματα μέσα από συζητήσεις με αυθεντίες όπως το Τρία Κιλά Μάρκετινγκ

Mυθοπλασία | Αυτά τα podcast είναι παρόμοια με τα ραδιοφωνικά δράματα και είναι συχνά και υψηλής παραγωγής. Μέχρι αυτήν την ώρα δεν μου έρχεται κάποιο παράδειγμα στο μυαλό από ελληνική παραγωγή. Αυτό είναι και μια καλή ευκαιρία για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τον τομέα.


Τι εξοπλισμό χρειάζομαι για το Podcast μου;

Έχεις αποφασίσει το θέμα σου, έχεις φτιάξει ένα σκριπτ για να ξέρεις πώς θα κινηθείς την ώρα της ηχογράφησης και σου μένει τώρα να επιλέξεις τον κατάλληλο εξοπλισμό. Οι επιλογές για εξοπλισμό είναι αμέτρητες όπως μπορείς να καταλάβεις και εξαρτάται από το budget που έχεις ορίσει. Η πιο οικονομική μορφή ηχογράφησης podcast είναι το κινητό σου! Τα περισσότερα κινητά στις μέρες μας υποστηρίζουν πολύ καλή ποιότητα ηχογράφησης. Θα πρέπει να είσαι σε ένα πολύ ήσυχο μέρος και να φροντίσεις να μιλάς κοντά στην πηγή αλλά όχι κολλητά. Μέτρησε μια απόσταση περίπου μιας παλάμης για να αποφύγεις να ακούγονται πολύ έντονα τα σύμφωνα. Στο τέλος, πέρασε το αρχείο στον υπολογιστή για να το επεξεργαστείς.

Η αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή κι αυτή που προτείνω για αρχή είναι ένα μικρόφωνο usb, το οποίο μπορείς να έχεις συνδεμένο είτε στον υπολογιστή, είτε στο laptop, ακόμη και στο κινητό με τον κατάλληλο adaptor. Για παράδειγμα, εγώ χρησιμοποιώ το Trust GXT 252+ Emita Plus, το οποίο είναι καρδιοειδές και κατάλληλο για χρήση για podcast, vlogs και live μεταδόσεις.

Tip: Επίλεξε ένα καρδιοειδές μικρόφωνο, το οποίο απορροφά περισσότερο ήχο από την μπροστινή πλευρά, ενώ περιορίζει όσους ήχους έρχονται από πίσω από αυτό. Φαντάσου το σχήμα μιας καρδιάς όπως θα τη ζωγράφιζες σε ένα χαρτί. Η μπροστινή πλευρά έχει τις δυο χαρακτηριστικές καμπύλες τραβούν τον ήχο, ενώ όσο πάμε προς την άλλη άκρη, η ευαισθησία του μικροφώνου περιορίζεται για να μην λαμβάνει τους ήχους στο παρασκήνιο.

Εδώ μια φωτογραφία για να κατανοήσεις καλύτερα τον τρόπο καταγραφής του ήχου των καρδιοειδών μικροφώνων.

H τρίτη επιλογή που έχεις είναι να προχωρήσεις στην αγορά ενός επαγγελματικού μικροφώνου με συνδεσιμότητα XLR. Ο τύπος αυτός μπορεί να σου επιτρέψει να το συνδέσεις σε έναν μίκτη, τον οποίο πρέπει εξίσου να προμηθευτείς, που δίνει δυνατότητες σε ζωντανό χρόνο να παρέμβεις σε μια σειρά από δυνατότητες που σου προσφέρει. Μπορείς ακόμη να συνδέσεις και δεύτερο μικρόφωνο στον μίκτη και να κάνεις ζωντανά συνεντεύξεις. Οι συνεντεύξεις γίνονται πιο εύκολα με έναν μίκτη, αλλά μπορείς και με τα μικρόφωνα usb να κάνεις την ίδια δουλειά. Η διαφορά είναι ότι τα μικρόφωνα με σύνδεση XLR προσφέρουν καλύτερη ποιότητα και απόδοση όσον αφορά τον ήχο. Αν ξεκινάς τώρα στον χώρο του podcasting μπορείς να αναζητήσεις περισσότερες πληροφορίες και να δεις τι ταιριάζει καλύτερα για σένα. Προσωπικά, προτείνω το usb για αρχή γιατί είναι πολύ εύκολο στη χρήση ειδικά αν δεν έχεις πρότερη εμπειρία με ηχογραφήσεις.


Πώς ηχογραφώ και επεξεργάζομαι το Podcast μου;

O καλύτερος τρόπος για να έχεις τον έλεγχο της ηχογράφησης σου είναι να το κάνεις με τη χρήση κάποιου καλού προγράμματος που έπειτα θα σου δώσει και τη δυνατότητα για περαιτέρω επεξεργασία όπως αύξηση-μείωση του ήχου, κοψίματα, μουσική επένδυση κ.ά. Υπάρχουν πολύ καλά προγράμματα στον χώρο, κάποια πιο απαιτητικά και κάποια πιο εύκολα. Αν θέλεις να επενδύσεις σε κάποιο συνδρομητικό πρόγραμμα μπορείς να δεις το Adobe Audition, ενώ αν ψάχνεις μια εύκολη και δωρεάν λύση, μπορείς να δεις το Audacity. Για όλα υπάρχουν πολύ βοηθητικά videos που μπορούν να σε εκπαιδεύσουν για να μάθεις να χρησιμοποιείς τα βασικά εργαλεία που είναι χρήσιμα για το δικό σου podcast.

Εδώ θα δώσουμε μια γενικότερη εικόνα για τη χρήση του Audacity που είναι απλό στη χρήση.

Ουσιαστικά, θα δούμε τρόπους ώστε να κάνεις εγγραφή και να ρυθμίζεις τον ήχο σου, να κάνεις mix δυο διαφορετικά κομμάτια (ήχος από το μικρόφωνο σου + μουσική), να τοποθετείς τα κομμάτια με τέτοιον τρόπο που να είναι στην ίδια ένταση για να ακούγονται όλα ομαλά (μεταξύ μουσικής και εκφώνησης).

Επεξεργασία με το Audacity

Αφού εγκαταστήσεις το πρόγραμμα ρίξε μια γρήγορη ματιά στο περιβάλλον του και τα εργαλεία που εμφανίζονται κάτω από το μενού για να πάρεις πολύ γρήγορα μια εικόνα για τις δυνατότητες που έχεις.

Οι επιλογές που θα σου φανούν χρήσιμες όσον αφορά το podcasting, λοιπόν, στο Audacity είναι το πάνελ κάτω από το κύριο μενού στο οποίο ανοίγοντας πρέπει να επιλέξεις την πηγή του ήχου σου (δίπλα από το σύμβολο του μικροφώνου) και να ορίσεις εκεί το usb μικρόφωνο σου. Επίσης, σου ζητά να επιλέξεις αν θέλεις να κάνεις εγγραφή mono ή stereo. Αν και ποικίλουν οι απόψεις για τον δικό σου ήχο μπορείς να επιλέξεις το mono καθώς αναπαράγει τον ίδιο ήχο και στα δυο ηχεία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Για να ξεκινήσεις την ηχογράφηση πατάς τη χαρακτηριστική κόκκινη βούλα.

Αν θέλεις να προσθέσεις νέο track (π.χ. μουσικό κομμάτι ή το αρχείο ήχου του συνομιλητή σας) απλώς κάνεις drag & drop μέσα στο πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που θέλεις να εξομαλύνεις τον ήχο σου για να μην είναι πολύ απότομες οι αλλαγές των επιπέδων του ήχου, μπορείς να επιλέξεις από το μενού την επιλογή Effects -> Compressor -> OK (αφήνουμε τις επιλογές όπως τις αναφέρει καθώς είναι σε πολύ καλή αναλογία).

Σε περίπτωση που θέλεις να δώσεις ομαλά ένταση στον ήχο σου χωρίς να δημιουργηθεί θόρυβος μπορείς να χρησιμοποιήσεις το effects -> amplify και να αυξήσεις τον ήχο περίπου 3db ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Την ίδια ρύθμιση μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να μειώσεις τα επίπεδα του ήχου.

Για να μειώνεται αυτόματα το μουσικό χαλί σου (ο ήχος που παίζει από πίσω όσο εκφωνείς) μπορείς να επιλέξεις effects -> auto duck και αυτόματα θα πέφτει ο ήχος του τραγουδιού σου για να ακουστείς. Για να γίνει αυτό προϋπόθεση είναι να μεταφέρεις το track της μουσικής στην πρώτη γραμμή επεξεργασίας.

Σε περίπτωση που έχεις δυο ηχογραφήσεις με ομιλία, ενδέχεται να χρειαστείς να σβήσεις κάποιους περιττούς ήχους που μπορεί να ακούγονται από τον συνομιλητή σου την ώρα που μιλάς εσύ. Για να το κάνεις αυτό επιλέγεις Generate -> Silence.

Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να έχεις επιλεγμένο το αντίστοιχο τμήμα ή ολόκληρο το track αναλόγως με το πού θέλεις να εφαρμοστεί η εκάστοτε ρύθμιση.

Αφού κάνεις την επεξεργασία σου, είσαι έτοιμος να εξάγεις το αρχείο σου (File > Export > Export Audio) και να προχωρήσεις στο ανέβασμα του στον host σου.

Tip: Στην ανάγκη σου να έχεις την καλύτερη ποιότητα ήχου εξάγοντας το αρχείο σου σε μορφή .wav, μπορεί τελικά να μην καταφέρεις να το ανεβάσεις στον Host που θα διανείμει το podcast σου στις streaming εφαρμογές καθώς όλες θέτουν ένα όριο στον όγκο του αρχείου, είτε είσαι με πληρωμένο πλάνο είτε στο δωρεάν. Γι’αυτό ίσως θα ήταν πιο σοφό αν δεν σου δεχτεί το .wav να πας απευθείας στο .mp3, το οποίο είναι συμπιεσμένη μορφή ήχου, αλλά θα επηρεάσει ελαφρώς το ακουστικό αποτέλεσμα.


Πώς ανεβάζω το Podcast μου;

Και έρχεται αυτή η ωραία στιγμή που αφού έχεις δημιουργήσει πλέον το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής σου, πρέπει να βρεις τον τρόπο που θα το ανεβάσεις. Εδώ σου έχω πολύ καλά νέα! Όπως ήδη ανέφερα και παραπάνω δεν χρειάζεται να ανεβάσεις χειροκίνητα το Podcast σου κάθε μία από τις δεκάδες μουσικές πλατφόρμες που υπάρχουν εκεί έξω. Μπορεί να το κάνει κάποιος host για σένα και να αναλαμβάνει την ταυτόχρονη μετάδοση του σε κάθε streaming εφαρμογή. Στην επιλογή του Host έχεις πολλές επιλογές. Για να σε βοηθήσω θα αναλύσω τρεις από τους πιο κορυφαίους hosts που υπάρχουν γι’αυτή τη δουλειά.

Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε πώς ανεβάζουμε το podcast μας στο Spreaker, το Anchor – πλέον Spotify for Podcasters – και το Buzzsprout. Θα προχωρήσουμε, όμως, πρώτα σε μια συγκριτική μελέτη και των τριών εφαρμογών. Σε αυτό το σημείο να σου πω ότι όσο μεγαλώνει το podcast σου, υπάρχει η περίπτωση να πρέπει να αναβαθμίσεις το πλάνο σου στις εφαρμογές αυτές και να χρειάζεται να πληρώσεις κάποια μηνιαία συνδρομή. Γι’αυτό τον λόγο έχω επιλέξει και ένα εργαλείο, το Anchor, το οποίο είναι 100% δωρεάν. Πάμε να δούμε τον πίνακα για να καταλάβεις καλύτερα τι εννοώ.

Host – Free Plans

HOST Max. χώροςMax. επεισόδιαΔιανομήΚόστος
15’/επεισόδιο Σε 3+ πλατφόρμες αυτόματαΔωρεάν
2 ώρες/μήναΣε 12 πλατφόρμες χειροκίνητα Δωρεάν
Σε 9+ πλατφόρμες με χειροκίνητη σύνδεσηΔωρεάν


Host – Μικρότερα συνδρομητικά πακέτα

HOST Max. χώροςMax. επεισόδιαΔιανομήΚόστος
Σε 9+ πλατφόρμες αυτόματαΑπό 20€/μήνα
2 ώρες/μήναΣε 12 πλατφόρμες χειροκίνηταΑπό 12€/μήνα
Σε 9+ πλατφόρμες με χειροκίνητη σύνδεσηΔωρεάν

Κέρδισε 20€ κουπόνι στο Buzzsprout

Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις ή να μεταπηδήσεις σε μια συνδρομητική εφαρμογή από τις παραπάνω, μπορείς να κλείσεις τη συνδρομή σου κερδίζοντας κουπόνι 20€ από το Buzzsprout στον δεύτερο σου μήνα ξεκινώντας από εδώ. H εφαρμογή θα δώσει το ίδιο κουπόνι και σε εμάς εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του Podtales. 

Πριν συνεχίσουμε μπορείς να δεις τρόπους για να στηρίξεις το Podtales!

Αν αγαπάς ❤️ το περιεχόμενο μας μπορείς να το αναρτήσεις στα Social Media. Μπορείς να γραφτείς στο newsletter 💌 μας για να λαμβάνεις ενημέρωση όταν ένα νέο επεισόδιο δημοσιεύεται. Μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Spotify, στο Apple Podcasts και στο Google Podcasts. Μπορείς να μας ακολουθήσεις στις σελίδες μας στα Social Media: Facebook | Instagram | TikTok.


Τι είναι το RSS Feed;

Το RSS Feed είναι ο φίλος σου σε όλο το ταξίδι σου. Χωρίς αυτό δεν έχεις Podcast. Ή για να το πω καλύτερα, έχεις ένα podcast που το ακούς μόνος σου. Άλλωστε, υπάρχουν δυο τρόποι που μπορεί κάποιος να ακούει τα επεισόδια σου. Ο πρώτος είναι από το RSS Feed σου. Ο δεύτερος είναι από κάποια streaming εφαρμογή (Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify κλπ) που επίσης θα χρειαστείς να υποδείξεις το RSS Feed σου για να μπορέσεις να τα κάνεις claim και να έχεις πρόσβαση σε στατιστικά, ακόλουθους και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Τι είναι, λοιπόν, ένα RSS Feed με απλά ελληνικά; Οι ροές RSS είναι ένας εύκολος τρόπος για να ενημερώνεσαι για τους αγαπημένους σου ιστότοπους. Εάν ένας ιστότοπος προσφέρει μια ροή RSS, λαμβάνεις ειδοποίηση κάθε φορά που εμφανίζεται μια ανάρτηση και, στη συνέχεια, μπορείς να διαβάσεις μια περίληψη ή ολόκληρη την ανάρτηση. Σε ό,τι αφορά τα Podcast, το RSS Feed σας είναι αυτό που περιλαμβάνει όλες τις βασικές πληροφορίες για τη δουλειά σου (τίτλος, περιγραφή, σύνδεσμος, φωτογραφία του κάθε επεισοδίου). Αυτό το αρχείο θα διαβάσουν στη συνέχεια οι streaming πλατφόρμες και θα ενημερώσουν τα προφίλ σου κάθε φορά που θα κυκλοφορείς ένα νέο επεισόδιο. Δεν χρειάζεται να ανεβάσεις τίποτα χεράτα στο Spotify και τις άλλες εφαρμογές γιατί πολύ απλά ενημερώνει το RSS Feed σας για εσάς, πριν από εσάς!

Αν ακόμη δεν σου έδωσα να καταλάβεις, η φωτογραφία που ακολουθεί θα στο εξηγήσει καλύτερα από εμένα:

Πώς φτιάχνω ένα RSS Feed;

Δεν χρειάζεται να μάθεις να φτιάχνεις τα δικά σου RSS Feed και να τα ενημερώνεις γιατί αυτό απαιτεί πολύ περισσότερες γνώσεις από αυτές που έχεις και έχω. Μπορείς να αφήσεις την τεχνολογία να το κάνει για σένα και να επικεντρωθείς στην ουσία του πράγματος, το δικό σου Podcast. Ανάλογα με τον host που θα επιλέξεις να φιλοξενήσει το podcast σου (θυμίζω τα Spotify for podcasters, Spreaker, Buzzsprout) και να το διανείμει στις streaming πλατφόρμες, θα σου φτιάξει εκείνο ένα RSS Feed που θα μπορείς να κοινοποιείς όπου χρειαστεί. Σε επόμενο βήμα και εφόσον αποφασίσεις να ανεβάζεις το podcast στο site σου ως αρχείο και να είσαι εσύ ο host του εαυτού σου μπορείς να δημιουργήσεις ένα τοπικό RSS Feed κάτι που δεν προτείνω για όσους ξεκινούν τώρα.


Ανεβάζοντας το Podcast μου με το Spreaker

Η διαδικασία για να ανοίξεις έναν λογαριασμό στο Spreaker είναι πολύ απλή. Εγώ χρησιμοποιώ αυτήν την πλατφόρμα και είμαι πολύ ευχαριστημένος. 

Πάμε να δούμε βήμα-βήμα πώς θα ανοίξεις τον λογαριασμό σου.

Για αρχή ανοίγεις στον browser σου το link του Spreaker.      

Πατάμε sign up και μας οδηγεί στη σελίδα που θα επιλέξουμε ποιο plan θέλουμε! Επιλέγουμε το Free για αρχή! 

Στη συνέχεια ολοκληρώνουμε την εγγραφή μας προσθέτοντας τα στοιχεία που ζητάει και επιβεβαιώνουμε τον χρήστη μας μέσα από το αυτόματο email που θα λάβουμε! 

Έπειτα, αφού ενεργοποιήσουμε μέσα από το email μας τον χρήστη μας, οδηγούμαστε στην παρακάτω σελίδα και επιλέγουμε τη δημιουργία ενός νέου podcast. 


Τώρα ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε την εκπομπή μας. Αν θέλουμε μπορούμε να δημιουργήσουμε κι άλλες εκπομπές τηρώντας πάντα τους περιορισμούς του πακέτου που έχουμε επιλέξει κατά την εγγραφή μας.

Αυτή τη στιγμή προσθέτουμε όλα τα πεδία που απαιτούνται και είναι πολύ σημαντικά για να δώσουμε τον χαρακτήρα τις εκπομπής μας και να βοηθήσουμε τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν τι έχουμε σκοπό να κάνουμε για να εμφανιζόμαστε στα αποτελέσματα όταν κάποιος αναζητήσει αντίστοιχες εκπομπές.

Πολύ σημαντική η περιγραφή της εκπομπής σου! Χρειάζεται να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι με το θέμα μας και να χρησιμοποιήσουμε λέξεις-κλειδιά που απευθύνονται στο κοινό μας. Επίσης, είναι καλό να συμπεριλάβεις και ένα μότο που θα είναι χρήσιμο και για την προώθηση.

Στο Podtales.gr έχουμε γράψει σε αυτό το σημείο το εξής: Ιστορίες για να γίνεις καλύτερος! Συνεντεύξεις με ανθρώπους που εμπνέουν από τον χώρο του πολιτισμού, των επιστημών, της επιχειρηματικότητας, του αθλητισμού. Ιστορίες για να θυμάσαι!

Θα πρέπει να σχεδιάσεις ένα εξώφυλλο για την εκπομπή σου και ένα πρότυπο για τα επεισόδια σου που θα το επεξεργάζεσαι κάθε φορά ανάλογα με το θέμα που θα συζητάς. Σε αυτό μπορεί να σε βοηθήσει το CANVA, το οποίο έχει και έτοιμα πρότυπα που μπορούν να σε εμπνεύσουν.

Πλέον έχουμε δημιουργήσει την πρώτη μας εκπομπή και μπράβο μας! Για να ανεβάσουμε το πρώτο επεισόδιο μένει να πατήσουμε το Upload Episodes. Εκεί θα μας ζητήσει να επιλέξουμε τη σεζόν της εκπομπής και τον αριθμό του επεισοδίου, να δώσουμε έναν τίτλο και μια περιγραφή.

Μεγάλη προσοχή και εδώ, είμαστε όσο πιο σαφείς γίνεται και να χρησιμοποιούμε παρόμοιες λέξεις-κλειδιά. Το επεισόδιο μετά από αυτή τη διαδικασία έχει δημοσιευτεί!

Για να το δείτε θα πρέπει να το αναζητήσετε μετά από λίγη ώρα στο Spotify, τα Apple Podcasts και τα Google Podcasts. Θα δούμε παρακάτω πώς κάνουμε claim το podcast μας σε αυτές τις πλατφόρμες για να έχουμε πρόσβαση σε στατιστικά.

Στατιστικά θα σας δώσει και το ίδιο το Spreaker αφού συλλέγει ταυτόχρονα από όλες τις συνεργαζόμενες πλατφόρμες τις ακροάσεις. Ωστόσο, στο δωρεάν πλάνο μας δίνει έναν περιορισμένο αριθμό δεδομένων και για μικρό χρονικό διάστημα που για αρχή μας καλύπτει πλήρως.

Κρατήστε το παρακάτω, το οποίο θα μας φανεί πολύ χρήσιμο στη συνέχεια. Πώς εντοπίζουμε το RSS Feed του Podcast μας! 

Επιλέγουμε την εκπομπή μας και από το μενού που θα εμφανιστεί στα αριστερά πατάμε RSS Settings. Εκεί θα μας εμφανίσει το RSS Feed μας, σημαντικό όπως είπαμε και πιο πάνω για να κάνουμε κατοχύρωση του podcast μας στο όνομά μας.


Ανεβάζοντας το Podcast μου με το Anchor / πλέον spotify for podcasters

Το Anchor ανήκει στη Spotify, που σημαίνει ότι σε ό,τι αφορά τη διανομή και τα στατιστικά του εκεί είναι άψογο. Εμένα προσωπικά με δυσκόλεψε η διασύνδεση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες και γι’αυτό επέλεξα να επιστρέψω στο Spreaker. Πάμε να δούμε, όμως, πώς ανοίγουμε έναν λογαριασμό στο Anchor και πώς παίρνουμε το πολυπόθητο RSS Link, το οποίο θα μας βοηθήσει να κάνουμε claim το podcast μας στις υπόλοιπες πλατφόρμες ακρόασης.

Για αρχή ανοίγετε το Anchor και επιλέξετε το Sign Up για να ανοίξετε τον χρήστη σας με τον οποίο θα ανεβάζετε τα Podcasts σας.

Συμπληρώνετε τα στοιχεία που σας ζητάει και επιλέγετε εκ νέου το Sign Up.

Αν και σε αυτό το σημείο σας αφήνει να προχωρήσετε κανονικά, θα πρότεινα να επιβεβαιώσετε το email σας πατώντας στον σύνδεσμο που σας έχει σταλεί για να μη χρειαστεί να το κάνετε στη συνέχεια. Έπειτα, επιλέγετε το Let’s Do it, για να μπορέσετε να φτιάξετε ή να ανεβάσετε το πρώτο σας επεισόδιο.

Εδώ το Anchor δίνει μια σειρά από δυνατότητες που είναι πολύ καλές μεν αλλά όχι τόσο χρήσιμες σε περίπτωση που ακολουθήσετε όλα τα βήματα του οδηγού αυτού. Μπορείτε να κάνετε ηχογράφηση μέσα από το Anchor, να πλαισιώσετε την ηχογράφηση σας με μουσική, ωραίες μεταβάσεις στον ήχο και να επεξεργαστείτε αν χρειαστείτε να κόψετε τμήματα. Στη δική μας περίπτωση θα προχωρήσουμε στο Browse για να ανεβάσουμε το δικό μας επεισόδιο γιατί μάθαμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας και δεν έχουμε ανάγκη από κανένα Anchor! 

Στη σελίδα αυτή και όσο ανεβαίνει το επεισόδιο μας, πρέπει να γράψουμε τον τίτλο και τη σύντομη περιγραφή του podcast μας. Πολύ σημαντική η περιγραφή της εκπομπής μας! Χρειάζεται να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι με το θέμα μας και να χρησιμοποιήσουμε λέξεις-κλειδιά που απευθύνονται στο κοινό μας. Επίσης, είναι καλό να συμπεριλάβετε και ένα μότο που θα είναι χρήσιμο και για την προώθηση.

Στο Podtales.gr έχουμε γράψει σε αυτό το σημείο το εξής: Ιστορίες για να γίνεις καλύτερος! Συνεντεύξεις με ανθρώπους που εμπνέουν από τον χώρο του πολιτισμού, των επιστημών, της επιχειρηματικότητας, του αθλητισμού. Ιστορίες για να θυμάσαι!

Στο επόμενο βήμα θα σας ζητήσει να προσθέσετε τη σεζόν, το επεισόδιο και τον τύπο του επεισοδίου. Θα σας ζητήσει, ακόμη, να ανεβάσετε τη φωτογραφία του επεισοδίου σας. Θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να δημιουργήσετε την οπτική ταυτότητα της δουλειάς σας! Θα πρέπει να σχεδιάσετε ένα εξώφυλλο για την εκπομπή σας και ένα πρότυπο για τα επεισόδια σας που θα το επεξεργάζεστε κάθε φορά ανάλογα με το θέμα που θα συζητάτε. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει το CANVA, το οποίο έχει και έτοιμα πρότυπα που μπορούν να σας εμπνεύσουν.

Τώρα το Anchor βάζει ως δεύτερο βήμα τη δημιουργία της εκπομπής και τις βασικές ρυθμίσεις του Podcast. Συνεπώς, προχωράμε και εμείς μαζί του σε αυτό το βήμα.

Αυτή τη στιγμή προσθέτουμε όλα τα πεδία που απαιτούνται και είναι πολύ σημαντικά για να δώσουμε τον χαρακτήρα της εκπομπής μας και να βοηθήσουμε τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν τι έχουμε σκοπό να κάνουμε για να εμφανιζόμαστε στα αποτελέσματα όταν κάποιος αναζητήσει αντίστοιχες εκπομπές.

Επιλέγουμε έναν τίτλο που δίνει το στίγμα του περιεχομένου μας. Γράφουμε μια περιγραφή που είναι to the point προσέχοντας την επιλογή των λέξεων και διαλέγουμε την κατηγορία που εκφράζει καλύτερα την εκπομπή μας.

Εδώ ορίζουμε το εξώφυλλο του Podcast μας, της εκπομπής μας για το οποίο μιλήσαμε ήδη λίγο πιο πάνω.

Το καλό με το Anchor είναι ότι σας δίνει τη δυνατότητα στα γρήγορα να διαμορφώσετε ένα εξώφυλλο με τα εργαλεία που προσφέρει. Μπορείτε να πειραματιστείτε και να φτιάξετε ένα που ταιριάζει στο ύφος της εκπομπής σου.

Και tadaaaaa!!!

Τώρα, όμως, στο πιο κρίσιμο ερώτημα! Πού βρίσκουμε το RSS Feed; Είναι πολύ απλό! 

Επιλέγουμε από το μενού πάνω δεξιά settings, έπειτα Podcast Availability και από εκεί βρίσκουμε το RSS Feed μου το οποίο βοηθάει τις υπόλοιπες πλατφόρμες να βλέπουν και να προβάλουν τα επεισόδια μας! 

Αν προχωρήσετε πιο κάτω θα δείτε μια σειρά από Streaming εφαρμογές στις οποίες μπορείτε να διανείμετε το Podcast σας ακολουθώντας τις οδηγίες που θα σας εμφανίσει! Χρειάζεται να το κάνετε χειροκίνητα για κάθε μία και να ελέγξετε αν όντως βλέπει η πλατφόρμα την εκπομπή σας.

Και είστε έτοιμοι! Συνεχίζετε να δημιουργείτε επεισόδια και να τα δημοσιεύετε μέσα από το Anchor. Το Anchor σας δίνει και πολύ ωραία στατιστικά στοιχεία για την πορεία τους στο Spotify. 


Ανεβάζοντας το Podcast μου με το Buzzsprout

To Buzzsprout χρησιμοποιείται από πάρα πολύ κόσμο, ίσως περισσότερο και από τις δυο παραπάνω πλατφόρμες που αυτό σημαίνει ότι κάποιο ενδιαφέρον βρίσκουν οι χρήστες του. Προσωπικά, έχω επιλέξει το Spreaker, όμως, λόγω του οδηγού είχα την ευκαιρία να δω και τον συγκεκριμένο Host. Πάμε να δούμε βήμα-βήμα πώς ανεβάζουμε το Podcast μας εδώ! 

Για αρχή, ανοίγουμε το Buzzsprout και επιλέγουμε πάνω δεξιά το Get Started Free για να δημιουργήσουμε τον λογαριασμό μας!        

Συμπληρώνουμε τα βασικά μας στοιχεία και προχωράμε στη δημιουργία του λογαριασμού μας και του Podcast μας! Καλό θα ήταν σε αυτό το σημείο να κάνετε την επιβεβαίωση του λογαριασμού σας μέσα από το mail που έχετε λάβει για να μην σας ζητηθεί στη συνέχεια και σας καθυστερήσει.

Εννοείται ότι είμαστε νέοι στον χώρο και επιλέγουμε το I’m a New Podcaster για να προχωρήσουμε!

Αυτή τη στιγμή προσθέτουμε τα πεδία που απαιτούνται και είναι πολύ σημαντικά για να δώσουμε τον χαρακτήρα της εκπομπής μας και να βοηθήσουμε τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν τι έχουμε σκοπό να κάνουμε για να εμφανιζόμαστε στα αποτελέσματα όταν κάποιος αναζητήσει αντίστοιχες εκπομπές.

Επιλέγουμε έναν τίτλο που δίνει το στίγμα του περιεχομένου μας. Γράφουμε μια περιγραφή που είναι to the point προσέχοντας την επιλογή των λέξεων και προχωράμε στο επόμενο βήμα.

Στο Podtales.gr έχουμε γράψει σε αυτό το σημείο το εξής: Ιστορίες για να γίνεις καλύτερος! Συνεντεύξεις με ανθρώπους που εμπνέουν από τον χώρο του πολιτισμού, των επιστημών, της επιχειρηματικότητας, του αθλητισμού. Ιστορίες για να θυμάσαι!

Το Buzzsprout ετοίμασε το προφίλ μας που βλέπουμε μόνο εμείς και είμαστε έτοιμοι να ανεβάσουμε το επεισόδιο μας! Επιλέγουμε το Upload a New Episode.

Όσο ανεβαίνει το νέο μας επεισόδιο είναι η ώρα να γράψουμε τις πληροφορίες που το χαρακτηρίζουν! 

Μεγάλη προσοχή και εδώ, είμαστε όσο πιο σαφείς γίνεται και να χρησιμοποιούμε παρόμοιες λέξεις-κλειδιά.  Διαλέξτε έναν τίτλο για το επεισόδιο που να χαρακτηρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα σας.

Κάνετε scroll προς τα κάτω για να δείτε τις επόμενες φόρμες.

Εδώ θα σας ζητήσει να προσθέσετε τη σεζόν, το επεισόδιο και τον τύπο του επεισοδίου. Θα σας ζητήσει, ακόμη, να ανεβάσετε τη φωτογραφία του επεισοδίου σας. Θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να δημιουργήσετε την οπτική ταυτότητα της δουλειάς σας! Θα πρέπει να σχεδιάσετε ένα εξώφυλλο για την εκπομπή σας και ένα πρότυπο για τα επεισόδια σας που θα το επεξεργάζεστε κάθε φορά ανάλογα με το θέμα που θα συζητάτε. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει το CANVA, το οποίο έχει και έτοιμα πρότυπα που μπορούν να σας εμπνεύσουν.

Αφού συμπληρώσετε όλες τις πληροφορίες και ανέβει το επεισόδιο επιλέγετε Save Episode Details

Και τώρα η κρίσιμη ερώτηση! Πώς βρίσκω το RSS Feed μου στο Buzzsprout! Είναι πολύ απλό! Ενώ βρίσκεστε μέσα στο προφίλ της εκπομπής σας επιλέγετε Directories και έπειτα από το υπομενού RSS Feed. Αυτό θα σας χρειαστεί για να κάνετε claim το podcast σας στις streaming πλατφόρμες (Spotify, Apple Podcast, Google Podcast). Πλέον το Podcast σας είναι online. Μπορείτε να ξεκινήσετε την υποβολή και τη σύνδεση του με τις streaming πλατφόρμες σύμφωνα με τις οδηγίες που εμφανίζονται στην επιλογή Directiories.


Πώς προωθώ το Podcast μου; Συμβουλές Marketing

Οι περισσότεροι Host θα φτιάξουν για εσάς μια σελίδα με τις βασικές πληροφορίες του Podcast σας και θα προσθέσουν αυτόματα τις streaming πλατφόρμες όπου υπάρχει η εκπομπή σας. Για παράδειγμα, για το podtales, το podcast μου, δημιουργήθηκε αυτή η σελίδα. Αυτή η σελίδα θα μπορούσε να είναι το mini site σας για να το προωθείτε στα Social Media. Γενικώς, υπάρχουν δεκάδες πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την προώθηση του Podcast σας και θα αποτελέσουν μέρος για έναν επόμενο οδηγό. Εδώ θα αναφέρουμε μόνο κάποια επιγραμματικά.

  • Αν έχετε τη δυνατότητα δημιουργήστε ένα δικό σας site για το podcast σας όπου θα υπάρχει οργανωμένα όλη η δουλειά σας εκεί και ο τρόπος που μπορεί κάποιος να σας ακούσει
  • Στην αρχή για να αρχίσετε να έχετε ακροατές βασιστείτε στο δικό σας δίκτυο. Κοινοποιήστε στα Social Media σας (Facebook, Twitter, LinkedIn, TikTok) τη δουλειά σας έτσι ώστε όσοι ενδιαφέρονται να ακούσουν τις εκπομπές σας.
  • Φτιάξτε σελίδες ή προφίλ για το Podcast σας τα οποία θα ενημερώνετε συχνά (η συχνότητα ποικίλει αλλά μπορείτε να προγραμματίζεται 2-3 δημοσιεύσεις την εβδομάδα ανεξάρτητα από το αν βγάζετε νέο επεισόδιο). Μπορεί μια δημοσίευση να αποτελεί η αναγγελία του νέου σας επεισοδίου ή ένα ηχητικό απόσπασμα ή ένα quote που μπορείτε να ξεχωρίσετε από την εκπομπή σας.
  • Χρησιμοποιήστε το Canva για να δημιουργήσετε οπτικά όμορφα εξώφυλλα για την εκπομπή σας αλλά και για κάθε επεισόδιο ξεχωριστά. Μπορείτε να πάρετε ιδέες και για posts μέσω των έτοιμων προτύπων που σας προσφέρει. 
  • Δικτυωθείτε με άλλους ανθρώπους που κάνουν το ίδιο αντικείμενο. Ακολουθήστε τα podcasts τους και δηλώστε την παρουσία σας στα προφίλ τους για να έχετε την ευκαιρία να προβληθείτε σε νέα κοινά.
  • Δημιουργήστε ένα ωραίο trailer που θα το επιλέξετε μέσα από τον host ως trailer της εκπομπής και θα εμφανίζεται ψηλότερα σε σχέση με τα νέα σας επεισόδια.
  • Δώστε σημασία στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε. Επιλέξτε λέξεις – κλειδιά που περιγράφουν σωστά τη θεματολογία σας και τη φιλοσοφία σας και φροντίστε να τα επαναλβάνετε στις περιγραφές των επεισοδίων και τις δημοσιεύσεις σας.
  • Γράψτε σύντομα κείμενα που προκύπτουν από τις συνεντεύξεις ή τα όσα λέτε στο Podcast σας και προωθήστε τα σε blogs ζητώντας να διατηρήσουν το link προς το podcast σας.
  • Επικοινωνήστε με συντάκτες που έχουν γράψει λίστες με top podcasts και ζητήστε να ακούσουν τη δουλειά σας.
  • Φυσικά, κρατήστε μια τυπική συχνότητα στη δημοσίευση των επεισοδίων σας για να αυξήσετε την αξιοπιστία σας απέναντι στους ακροατές σας.


Πώς μπορώ να δω στατιστικά στοιχεία του Podcast μου;

Στατιστικά στοιχεία για το Podcast σας παρέχει τόσο ο Host σας, ο οποίος τα συγκεντρώνει τα στοιχεία από όλες τις streaming πλατφόρμες, αλλά και η κάθε πλατφόρμα ξεχωριστά. Τον πρώτο καιρό ενδέχεται να μην δείτε τα νούμερα που θα αναμένατε. Με τη δουλειά σας, όμως, και τη συνέπεια σας θα αρχίσετε σιγά-σιγά να χτίζετε το κοινό σας. Κανείς δεν τα κατάφερε τόσο εύκολα! Επίσης, κάτι που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι στις περισσότερες πλατφόρμες τα στατιστικά δεν είναι live, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες για να πάρετε το πρώτο feedback για κάθε επεισόδιο σας. 

Μπορείτε να δείτε στατιστικά και στη σελίδα του Spotify, των Google Podcasts και των Apple Podcasts εφόσον κάνετε claim το Podcast σας. Για να το κάνετε αυτό πατήστε σε αυτό που σας ενδιαφέρει και αποθηκεύστε αρχικά τον σύνδεσμο γιατί θα σας φανεί χρήσιμος. Έπειτα εφόσον κάνετε log in / sign up επιλέξτε claim your podcast για να προστεθεί στον λογαριασμό σας και να μπορείτε να βλέπετε τα στατιστικά σας όταν θα φτάσει η στιγμή. 

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος αυτού του καθόλου σύντομου οδηγού για το πώς να φτιάξεις το δικό σου podcast. Ελπίζω να βρήκες ενδιαφέροντα όσα διάβασες και να σε βοήθησαν να ξεκινήσεις το δικό σου podcast ή να κατάλαβες πώς λειτουργεί η διαδικασία. Δεν είναι κάτι δύσκολο. Αν ακολουθήσετε πιστά τα βήματα δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Αν, ωστόσο, έχεις απορίες θα χαρώ να σου απαντήσω. Πάτησε στην επικοινωνία του site και θα χαρώ να λάβω το μήνυμα σου! Αν σου φάνηκε ενδιαφέρον ψήφισε παρακάτω και αναλόγως της συμμετοχής θα σκεφτώ να φτιάξω κι άλλους οδηγούς που θα σε βοηθήσουν να μπεις ακόμη πιο μέσα στον κόσμο των podcasts. Σε ευχαριστώ που έφτασες μέχρι εδώ!

Και επειδή sharing is caring, αν αγαπάς ❤️ το περιεχόμενο μας μπορείς να το αναρτήσεις στα Social Media. Μπορείς να γραφτείς στο newsletter 💌 μας για να λαμβάνεις ενημέρωση όταν ένα νέο επεισόδιο δημοσιεύεται. Μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Spotify, στο Apple Podcasts και στο Google Podcasts. Μπορείς να μας ακολουθήσεις στις σελίδες μας στα Social Media: Facebook | Instagram | TikTok.


Ώρα για Poll!

Βρήκατε χρήσιμο τον οδηγό δημιουργίας Podcast;



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το Podtales στο mail σου!